Masterclass

Kinderen met Hechtingsproblemen in de Klas

24 november 2023

24 november 2023

Als leraar wil je maar één ding: je wilt een goede relatie met je leerling opbouwen om van daaruit de leerling iets te leren.

Soms lijkt die leerling daar echter niet op zitten te wachten. Sterker nog: als je in de buurt komt dan wijst hij je af en als je hem geen aandacht geeft dan klampt hij zich aan je vast. Herken je dit? Het is een van de vele voorbeelden waaraan je kunt merken dat een kind niet veilig gehecht is en wordt zichtbaar in de dans van afstoten en aantrekken. Dit kan voor jou als leerkracht ontzettend frustrerend aanvoelen.

Inhoud
Kinderen die onveilig gehecht zijn, bezien de wereld anders dan kinderen die veilig gehecht zijn. Dat heeft invloed op hun gedrag en leren. Leraren worstelen met dit gedrag, het roept handelingsverlegenheid op. Deze leerlingen komen lastiger tot leren, hun gedrag is moeilijk te corrigeren en straffen en belonen lijkt niet of nauwelijks te werken. Deze masterclass is voor elke onderwijsprofessional die een veilige plek op school wil creëren voor kinderen die dit het hardst nodig hebben. Ben jij werkzaam in het onderwijs en wil je meer weten over (onveilige) hechting, de invloed op gedrag in de school en in de klas? In deze masterclass leer je omgaan met kinderen met hechtingsproblemen. Van curatief naar preventief werken.

Wat leer je:

 • Wat is (onveilige) hechting en hoe herken je het?
 • Je kent het begrip intern werkmodel en de invloed op relatie, emotie, gedrag en leren.
 • Je weet hoe je holding space voor je klas als veilige haven kunt bieden
 • Je kent de invloed van een (on)veilige gehechtheidsrelatie op relatievorming en vertrouwen.
 • Je hebt inzicht in totstandkoming van gedrag dat ontstaat door (forse) hechtingsproblemen.
 • Je hebt inzicht in het effect van dit gedrag op je eigen emoties en handelen.
 • Je bent je bewust van de invloed van jouw leerkrachthouding op kinderen die onveilig gehecht zijn.
 • Je leert de do’s en dont’s in communicatie met kinderen met (forse) hechtingsproblemen.

 

Alles op een rij:

 • Twee trainers;
 • Kleine groep: maximaal acht deelnemers;
 • Voor wie: onderwijsprofessonials in het po en vo;
 • Locatie: Aerdenhout, Aerdenhoutseduinweg 1a, 2111AN; op 10 minuten lopen vanaf het NS station Heemstede-Aerdenhout;
 • Parkeren: gratis parkeren bij onze trainingslocatie;
 • Tijden: 10.00 tot 16.00 uur: inloop vanaf 9.30;
 • Kosten: 445 euro, incl. BTW;
 • Inbegrepen: Het boek Kinderen met hechtingsproblemen in de klas,  lesmateriaal,  de hele dag koffie, thee en uitgebreide lunch.

Wie zijn wij?

Anton Horeweg
Voormalig leerkracht basisonderwijs, gedragsspecialist (MSEN), Lid werkgroep gedrag en ontwikkelingsstoornissen KC-KJP NCOJ, en auteur van Kinderen met hechtingsproblemen in de klas en andere onderwijsboeken.

Ingrid Van Essen
Voormalig docent voortgezet onderwijs, communicatie en gedragsdeskundige. Trainer, systemisch coach/therapeut en auteur van Communicatie zonder frustratie in het onderwijs en andere onderwijsboeken.

Onze jarenlange ervaring voor de klas staat garant voor een intensieve masterclass die direct toepasbaar is in de praktijk. Je kunt er de volgende dag direct mee aan de slag. Door onze gezamenlijke dynamiek scheppen wij een veilige sfeer op onze studiedagen, in onze workshops, masterclasses en trainingen. Daarnaast hebben Anton en Ingrid diverse onderwijsboeken over gedrag en communicatie geschreven.

Heerlijke locatie
In een rustige, groene omgeving, even weg uit de dagelijkse hectiek van school, leren over hechting. In een veilige kleine setting met alle ruimte voor het uitwisselen van kennis met collega’s en twee trainers. Investeren in je eigen ontwikkeling, de ruimte nemen om na te denken over je eigen onderwijspraktijk en tegelijkertijd te leren hoe je leerlingen en collega’s goed kunt ondersteunen in het werken met kinderen met hechtingsproblematieken.

Neem deel aan deze masterclass

Geef jezelf en/ of je collega via onderstaand formulier op en neem deel aan deze masterclass.
Gegevens cursist

Voer hier alleen jouw gegevens in, niet van de onderwijsinstelling waar je werkt.

Factuur sturen naar:

Organisatie gegevens

Voer hier alleen de gegevens van de organisatie in, geen persoonlijke gegevens.

Bijzonderheden

We nemen zo snel als mogelijk contact met je op.
Vanzelfsprekend ga ik zorgvuldig met je gegevens om. Voor meer info zie mijn privacyverklaring.

Op zoek naar iets anders?

Het aanbod van Hartgedragen Onderwijs is een blend van Systemisch werken, NLP, Transactionele Analyse, Lichtwerk en Positieve psychologie.

Op deze manier werken hoofd en hart in harmonie samen. Het een kan niet zonder het ander. Het zorgt voor authenticiteit, verbinding en flow. Als bezielde onderwijsprofessional weet je dat je zo het verschil kunt maken.

Boek In gesprek met ouders

In gesprek met ouders

Mijn nieuwste boek verschijnt 23 oktober! Reserveer alvast een exemplaar.