4 pubers en thuisonderwijs: hoe zorg je ervoor dat het werkt?

Lezingen Podcasts

Door Ingrid van Essen

20 maart 2020

Zelf heb ik nooit ook maar een moment overwogen om van de keuken een klaslokaal te maken maar sinds vandaag heet ik 27 van mijn studenten – online – welkom aan mijn keukentafel. Ik leer veel deze afgelopen dagen. Niet alleen als trainer maar ook als moeder van vier pubers die noodgedwongen thuis hun lessen volgen. Het is helaas een bizarre realiteit. Als gezin zoeken we een manier om aan deze nieuwe realiteit te wennen. Dat is nog best een uitdaging. Ik heb de jongste (14 jaar) meerdere malen moeten uitleggen dat het geen vakantie is. Ook vraag ik mezelf vertwijfeld af waarom ik mijn studenten – met alle bijkomende online uitdagingen – toch in rust en kalmte kan lesgeven, terwijl ik bij mijn eigen kinderen geregeld uit mijn raampje schiet. Laten we het er maar op houden dat het bij de loodgieter thuis ook lekt.

Inmiddels zijn we een paar dagen verder en ik durf nu voorzichtig te stellen dat we een ritme hebben gevonden die voor ons werkt. Met deze vijf stappen houd je de sfeer goed en wordt er ook nog daadwerkelijk iets geleerd!

1. Verzamel informatie

De situatie waarin we zitten is voor iedereen uniek en heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. Niet voor jou als ouder, niet voor je kind(eren) en ook niet voor de school. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van de aanpak van de school waar jouw kind op zit. Ik heb vier kinderen op verschillende scholen en elke school geeft een andere invulling aan thuisonderwijs. School A geeft klassikaal les via het programma Zoom, school B kiest ervoor de leerlingen zelfstandig te laten werken met de docent ‘face timend’ op de achtergrond en school C werkt met taken en heeft docenten die bereikbaar zijn via Magister. Het is belangrijk dat je weet wat de school van jouw kind verwacht en dat jij én jouw kind snappen wat de school van jullie verwacht.

2. Manage verwachtingen

Zodra je weet wat er vanuit de school verwacht wordt, is je neiging wellicht om je kind direct aan het werk te zetten. Maar neem eerst even de tijd om verwachtingen op elkaar af te stemmen. Ga met je kind in gesprek en stel vragen. Vraag aan je kind hoe hij over thuisonderwijs denkt. Wat zijn de verwachtingen van jouw kind? Zijn deze realistisch? Spreek ook jouw verwachtingen uit en maak duidelijke afspraken. Het scheelt een hoop irritatie later. Realiseer je goed: je blijft ouder en bent geen leraar en de scheidslijn tussen motiveren en frustreren is flinterdun. Vraag daarom aan je kind welke begeleiding hij wel of niet wil hebben. Vind je zoon het fijn om samen een planning te maken? Of wil je dochter op afgesproken tijden herinnerd worden aan haar eigen planning? Hulp die ze misschien nooit op prijs stelden, kunnen ze toch handig gaan vinden nu er een groter beroep op hun zelfstandigheid wordt gedaan.

3. Zorg voor regelmaat 

Zorg voor regelmaat, structuur  en bouw een dagelijkse routine op. Probeer hierbij zoveel mogelijk het doordeweekse schoolritme vast te houden. Denk aan vaste tijden voor het ontbijt, de lunch en pauzes. Door de dag op te delen in stukjes weet iedereen waar hij aan toe is en het geeft houvast. Een vast schema – voor iedereen zichtbaar op de ijskast geplakt – kan hierbij helpen.

4. Rustige werkplek

Zorg voor een prettige werkomgeving met veel daglicht. Het is fijn als de ruimte waar jouw kind onderwijs volgt, opgeruimd is en weinig afleiding biedt. Zorg voor voldoende frisse lucht in de kamer. Help je kind om de kamer op te ruimen (vloer en bureau schoon) en om deze opgeruimd te houden.

5. Blijf communiceren 

Blijf met elkaar communiceren. Juist als het allemaal even wat lastiger wordt. Het zijn spannende tijden en het is volstrekt normaal dat emoties dan sneller op kunnen lopen. We worden hoe dan ook emotioneel geraakt. Praat hierover met je kinderen. Blijf ook goed communiceren met de school van jouw kind. Zij kennen de onderwijsbehoefte van jouw kind het beste. Bedenk dat we elkaar allemaal hard nodig hebben!

Boek In gesprek met ouders

In gesprek met ouders

Mijn nieuwste is nu te koop!
Bestel vandaag nog jouw exemplaar.