Ingrid van Essen

Leuk dat je hier bent! Jij en je bezieling zijn meer dan ooit nodig in het onderwijs! Ik ben Ingrid: oprichtster van Hartgedragen Onderwijs.

Ingrid van Essen Hartgedragen Onderwijs

De onderwijspraktijk is mijn beste leerschool geweest als het gaat over mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en groei. Met vallen en opstaan heb ik veel over mezelf geleerd.

Mijn leerlingen, collega’s en ook ouders hielden mij regelmatig een grote spiegel voor en ik vond het niet altijd even leuk wat ik in die spiegel zag. Het liefst rende ik er van weg, pas later begreep ik dat dit uitnodigingen waren om mezelf beter te leren kennen. In de praktijk heb ik ervaren waar de valkuilen zitten. Maar ook waar de kansen liggen om verbinding te maken. En in welke volgorde: Eerst met mezelf en dan met de ander.

Vaak blijkt het grootste obstakel te schuilen in de eigen ideeën, overtuigingen en patronen. Ik werd me steeds meer bewust van mijn effectieve en ineffectieve gedrags- en communicatiepatronen en van mijn coping mechanisme die ik steevast in tijden van drukte en stress inzet (in mijn geval de pleaser en de perfectionist).

We houden lang vast aan wat ons geleerd is. Dat is menselijk. Maar wat voorheen voldeed kan je nu in de weg zitten.

Jezelf veranderen hoeft niet; je bent helemaal oké zoals je bent. Echter groei en ontwikkeling is een ander verhaal. Dat begint met je in essentie weer te verbinden met jezelf, jouw passie, met jouw kwaliteiten en talenten. Wat je makkelijk afgaat. Wat jouw eigenzinnigheid bepaalt. Daar ligt je kracht. En daar start mijn bijdrage.

Op natuurlijke weg ben ik in steeds breder verband mijn ervaringen en inzichten gaan delen.

Alles wat ik met je deel is gebaseerd op:

  • 20 jaar onderwijservaring
  • Kennis dankzij mijn opleidingen in Systemisch werken, Transactionele Analyse, NLP, Lichtwerk en Positieve psychologie
  • Ruim 12 jaar ervaring in het begeleiden van onderwijsprofessionals door middel van lezingen, trainingen, coaching, advies, masterclasses en cursussen
  • Ontwikkelen van holistisch lesmateriaal voor leerlingen en docenten
  • Mijn onderwijsboeken

 

Daarnaast heb ik vooral heel veel uitgeprobeerd en geëxperimenteerd. Ik heb veel geleerd over wat wel en niet werkt. Deze praktische ervaringen en inzichten deel ik graag met jou. Leren en groeien verloopt niet via een rechte lijn, maar is eerder een weg met af en toe flink wat hindernissen. En dat kan soms best kwetsbaar aanvoelen. In de leeromgeving van Hartgedragen Onderwijs word je aangemoedigd om kennis op te doen, je emotionele intelligentie te vergroten en je opnieuw te verbinden met je unieke zelf. Opdat jij je potentieel voor de volle 100% gaat benutten. Het zorgt voor een dieper begrip van jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Ingrid van Essen Onderwijsprofessional

Volg Ingrid via

De ijsberg

Ik ontwikkelde een metaforisch model – in de vorm van een ijsberg – om inzicht in gedrag te krijgen.

Dit metaforische model bestaat uit vier verschillende lagen waarvan alleen de eerste laag: het gedrag, boven de waterlijn, zichtbaar is. Dit is het gedrag dat de mensen laten zien. In de overige drie lagen – ik noem het de onderstroom – spelen zich processen af waar je je wellicht niet of nauwelijks bewust van bent. De onderstroom is complex maar de moeite waard om te onderzoeken want hier ligt de sleutel tot effectieve communicatie. Door het gedrag van mensen in het grote geheel te zien, zal de ijsberg je inzichten verschaffen waardoor je de relatie met jezelf en je omgeving kan verbeteren.

Download E-book

Download hier mijn E-book De IJsberg: een model om gedrag beter te begrijpen. Laat je gegevens achter en download daarna direct het E-book. Je wordt automatisch ingeschreven voor mijn nieuwsbrief.

Ijsberg Hartgedragen Onderwijs
Ijsberg Hartgedragen Onderwijs

7 uitgangspunten

Deze aannames vormen het fundament van mijn diensten en komen tot uiting in de verschillende lagen van de ijsberg:

Ervaringen

Neem contact op

Spreekt deze werkwijze jou aan? Lijkt het je interessant om een eventuele samenwerking te bespreken? Neem contact op!

We nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Aanbod

Het aanbod van Hartgedragen Onderwijs is een blend van Systemisch werken, NLP, Transactionele Analyse, Lichtwerk en Positieve psychologie.

Op deze manier werken hoofd en hart in harmonie samen. Het een kan niet zonder het ander. Het zorgt voor authenticiteit, verbinding en flow. Als bezielde onderwijsprofessional weet je dat je zo het verschil kunt maken.

Leidinggevenden

Leer jezelf als leider kennen in het licht van jouw eigen unieke verhaal. Wil jij iets toevoegen aan je huidige leiderschapsstijl en wil je meer weten over systemisch werken in het onderwijs? Lees dan verder.

Leraren

Trainingen en coachingstrajecten op het gebied van gedragsvraagstukken en leerkrachtgedrag waar je morgen direct mee aan de slag kunt!

Teams

Samenwerken is essentieel binnen een team, dat gaat niet zomaar vanzelf. In tijden van verandering en ontwikkeling bouwt de één windmolens en de ander windschermen.

Cursussen

Investeren in je eigen ontwikkeling, de ruimte nemen om na te denken over je eigen onderwijspraktijk en ervaringen uitwisselen met collega’s. Wij organiseren cursussen in een rustige en bosrijke omgeving, om even te kunnen ontsnappen uit de dagelijkse hectiek van school.

Boeken

In mijn boeken laat is zien dat gedrag slechts het topje van de ijsberg is. Mensen zijn zoveel meer dan hun gedrag.

Online programma's

Houd deze website in de gaten voor binnenkort te lanceren, online programma’s.