Eendaagse cursus

Systemisch Werken Tafelopstellingen

10 juni 2024

10 juni 2024

Inclusief starterset houten poppetjes en E-book systemische vragen en interventies!

In deze eendaagse cursus leer je de basisprincipes van systemisch werken Tafelopstelling. Begeleid je kinderen en jongeren op individuele basis, wil je iets toevoegen aan je huidige begeleidingsstijl en wil je meer weten over systemische gesprekvoering?
Dan is deze eendaagse iets voor jou!

Ieder mens heeft een verhaal en dat verhaal wil verteld worden.
Kinderen laten vaak in hun gedrag zien hoe het met ze gaat, waarbij het gedrag de boodschapper is van hun gevoel. Achter het zichtbare gedrag van een kind kunnen vaak veel leuke en verdrietige ervaringen schuilgaan. Daarnaast vindt gedrag altijd plaats in een context en is een onderdeel van het grote geheel.
Het kan soms een hele klus zijn om daadwerkelijk naar boven te halen wat er nu echt speelt. Vaak voel je wel dat er iets speelt maar je kan er niet precies je vinger op leggen. Of dat je merkt dat er steeds sprake is van een terugkerend patroon en je maar niet helder krijgt wat dat is.

Een fijne manier om deze context snel en helder in beeld te krijgen, is door in je begeleiding gebruik te maken van een systemische interventie: de tafelopstelling.

Systemisch werken Tafelopstellingen

Wat is een tafelopstelling?
Met behulp van houten poppetjes en/of andere voorwerpen wordt een bepaalde situatie/probleem letterlijk op tafel opgesteld. Het beeld dat ontstaat, geeft informatie die vaak (onbewuste) patronen en dynamieken direct naar de boven haalt.

Vragen als

 • Wat wil er hier gezien worden?
 • Wat probeert deze situatie mij te vertellen?
 • Wie of wat mag niet meedoen?
 • Waar blijft het kind trouw aan?
 • Wat maakt dat het gaat zoals het gaat?
 • Welke (steeds terugkerende) patronen worden hier zichtbaar?

zijn zomaar een aantal vragen die zichtbaar worden in een opstelling. 

Aanpak
De cursus is praktisch van aard en een combinatie van denken, voelen en doen. Theorie over systemisch werken wordt afgewisseld met doen en ervaren. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling met andere cursisten. Je oefent met tafelopstellingen en systemische interventies.

Extra bonus
Ben je benieuwd geworden en wil je ook graag leren om via het opstellen van houten poppetjes en andere voorwerpen met een kind of een jongere in gesprek te gaan? Schrijf je dan nu in voor de eendaagse cursus. Je kunt er direct de volgende dag mee aan de slag. Je krijgt namelijk een starters set houten poppetjes en een e-book met systemische vragen mee naar huis. 

 

Voor wie

Ben jij onderwijs- of zorgprofessional, IB-er, coach of therapeut en wil je kennis willen maken met systemisch werken en met een tafelopstelling een systemische gesprek voeren? Schrijf je dan in voor deze eendaagse cursus. Je bent van harte welkom!

Heerlijke locatie
In een rustige, groene omgeving, even weg uit de dagelijkse hectiek van school, leren over systemisch werken. Investeren in je eigen ontwikkeling, de ruimte nemen om inzicht te krijgen over je eigen systeem van herkomst en tegelijkertijd te leren hoe je kinderen en jongeren met behulp van tafelopstellingen verder kunt helpen.

Alles op een rij

 • Datum verschillende data: 23 mei en 10 juni
 • Kleine groep; maximaal 8 deelnemers.
 • Voor wie: onderwijs/zorgprofessionals, coaches en therapeuten;
 • Locatie: Aerdenhoutseduinweg 1 in Aerdenhout;
 • Parkeren: gratis parkeren bij de trainingslocatie;
 • Tijden: 10.00 tot 16.30 uur: Inloop vanaf 9.30;
 • Kosten: 395 euro, BTW vrijgesteld;
 • Inbegrepen: Cursusmateriaal, starterset houtenpoppetjes, E-book, de hele dag koffie, thee versnaperingen en uitgebreide lunch.

Neem deel aan deze eendaagse cursus

Geef jezelf en/ of je collega via onderstaand formulier op en neem deel aan deze cursus. Kies eerst een datum en vul daarna het formulier in.
Gegevens cursist

Voer hier alleen jouw gegevens in, niet van de onderwijsinstelling waar je werkt.

Factuur sturen naar:

Organisatie gegevens

Voer hier alleen de gegevens van de organisatie in, geen persoonlijke gegevens.

Bijzonderheden

We nemen zo snel als mogelijk contact met je op.
Vanzelfsprekend ga ik zorgvuldig met je gegevens om. Voor meer info zie mijn privacyverklaring.

Op zoek naar iets anders?

Het aanbod van Hartgedragen Onderwijs is een blend van Systemisch werken, NLP, Transactionele Analyse, Lichtwerk en Positieve psychologie.

Op deze manier werken hoofd en hart in harmonie samen. Het een kan niet zonder het ander. Het zorgt voor authenticiteit, verbinding en flow. Als bezielde onderwijsprofessional weet je dat je zo het verschil kunt maken.

Boek In gesprek met ouders

In gesprek met ouders

Mijn nieuwste is nu te koop!
Bestel vandaag nog jouw exemplaar.