Mijn energie-opwekkers op 4 verschillende niveaus

Lezingen Podcasts

Door Ingrid van Essen

19 oktober 2023

deel dit artikel

Energie in het onderwijs

Hoe gaat het met je? Ben je lekker aan het genieten van een welverdiende vakantie of start jouw vakantie morgen? De herfstvakantie is altijd een goed moment om eens te voelen of je energiehuishouden in balans is. Merk eens bij jezelf op: Heb ik de herfstvakantie nodig om op te laden of ga ik opgeladen de herfstvakantie in? Of zit het er een beetje tussen in?

Energie-opwekkers versus energievreters
Sommige werkzaamheden, activiteiten, en gebeurtenissen geven energie. Ze doen een appél op je kernkwaliteiten, je voelt je geïnspireerd en ze passen bij je idealen. Je benut je volle potentieel – zonder dat het enige moeite kost – je gaat met plezier naar je werk, de levensenergie stroomt, en je bent in flow. Dit zijn de energie-opwekkers.

Andere activiteiten, werkzaamheden en gebeurtenissen kosten juist veel energie. Ze zijn vermoeiend, saai, moeilijk, ze passen niet bij je en geven je geen goed gevoel. Ze kunnen ook negatieve emoties oproepen en je vermijdt ze het liefst. Dit zijn de energie-vreters.

Maak nu voor jezelf eens de balans op. Wat is op dit moment de balans tussen jouw energie-opwekkers en energievreters? Geef dit gevoelsmatig een verdeling in percentages. Is deze verdeling 50/50? Of heb je zelfs een hoger percentage energie-opwekkers? Dan zit je goed in je energie. Houden zo.

Merk je echter dat je de vakantie echt moet gebruiken om energie bij te tanken dan is het een goed idee om je energiehuishouden eens goed onder de aandacht te brengen.

Hoe zorg je ervoor dat de balans de gewenste richting uitslaat?
Ik heb een oefening die ik zelf elke vakantie doe, als een soort APK-tje om mijn energiepeil te onderzoeken. Deze oefening is een gentle reminder aan mezelf om mijn energie in balans te houden. Ik deel hem graag met je!

Op 4 verschillende niveaus (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) onderzoek je waar jij energie van krijgt. Pak een papier en pen en maak 4 kolommen.         Vul vervolgens in elke kolom de bijbehorende energie-opwekkers en onderzoek eens hoe je deze meer in je dagelijkse leven kunt integreren. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe ik hem heb ingevuld voor de komende periode tot aan de kerstvakantie.

Mijn energie-opwekkers op de 4 verschillende niveaus:

  • Fysiek niveau: wandelen, yoga , gezond eten, dansen, bewegen.
  • Emotioneel niveau: tijd met mensen/collega’s doorbrengen waar ik blij van word, met vrienden eten, muziek luisteren, goede docu’s bekijken, theatervoorstelling, een activiteit waarbij ik de tijd vergeet (moet ik nog bedenken).
  • Mentaal niveau: vervolgopleiding systemisch werken, nieuwe dingen leren, schrijven, podcasts beluisteren en maken, lezen.
  • Spiritueel niveau: rustmomenten inbouwen, ontspannen, lesmateriaal ontwikkelen, mediteren, mindfulness, tijd in de natuur doorbrengen, stilte opzoeken.

Door weer even stil te staan waar ik energie van krijg, kan ik op de momenten dat ik merk dat ik uit balans ben, hierop terugvallen.

Een goede balans zorgt namelijk voor voldoende veerkracht om de minder leuke en stressvolle taken en gebeurtenissen op te vangen. En als je goed in je energie zit, dan heeft dat ook direct een verbindend effect op anderen. Ik wens je een hele fijne dag!

Hartegroet,
Ingrid

Boek In gesprek met ouders

In gesprek met ouders

Mijn nieuwste is nu te koop!
Bestel vandaag nog jouw exemplaar.